Hur du får tag på munskydd i din Region

 

Region Blekinge Blekingetrafiken
Har du glömt munskydd?

Vi kommer inte tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg. Skulle du någon gång ha glömt ditt munskydd finns det möjlighet att hämta ut ett hos våra ombud vid våra resecentrum runt om i länet mot uppvisande av giltig biljett så långt lagret räcker.
Du kan hämta ut munskydd på följande platser. Sölvesborg, Pressbyrån järnvägsstationen Olofström, Direkten Nöje, Östra Storgatan 20 Karlshamn, Stationskiosken, resecentrum Ronneby, Pressbyrån järnvägsstationen Ronneby.

Karlskrona, Järnvägscaféet, järnvägsstationen Karlskrona

Region Dalarna Dalatrafik

Hittar inget om utlämningsställen men de har information från Folkhälsomyndigheten.

 

Region Gotland

För resenärer som inte kan få tag på munskydd på annat sätt, kan engångsmunskydd hämtas på Visby busstation. För att hämta ut ett munskydd måste du visa upp ett giltigt färdbevis.

Vi delar endast ut ett engångsmunskydd per resenär. Vi ber alla resenärer att i första hand skaffa munskydd på annat sätt, för att inte skapa brist på munskydd i sjukvården

 

Region Gävleborg

X-trafik

X-trafik kommer inte tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg. Skulle du någon gång ha glömt ditt munskydd finns det möjlighet att hämta ut ett på X-trafiks kundcenter vid Rådhuset i Gävle från 7 januari mot uppvisande av giltig biljett. Vi arbetar även för att kunna erbjuda möjlighet att hämta ut munskydd på fler platser i länet. Tillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

 

Region Halland

Hallandstrafiken

Du som reser ansvarar själv för att ha med dig munskydd. Har du inte själv hunnit införskaffa ett munskydd, är det möjligt som reservalternativ, mot uppvisande av biljett att hämta ut ett munskydd i Hallandstrafikens kundservicebutiker.

 

Region Jämtland

Länstrafiken i Jämtland har ingen information om att hämta eller köpa munskydd för den som inte har. Men uppmanar resenärer att använda dem.

Region Jönköping

Jönköpings länstrafik. Våra bussförare eller lokförare kommer inte ha munskydd att dela ut på fordonen och de kommer inte ha någon möjlighet att se till att rekommendationerna följs.

 

Region Kalmar

Kalmar länstrafik
Kommer inte att dela ut munskydd ombord på sina fordon. Det är inte praktiskt möjligt att säkerställa en kontrollerad och smittsäker utdelning under rådande omständigheter. Resenärer har dock möjlighet att hämta ut gratis munskydd vid Kalmar länstrafiks kundcenter i Högsby. En giltig biljett är lika med ett munskydd och det går enbart att hämta ut ett munskydd per tillfälle.

Kalmar länstrafik uppmanar alla sina kundcenter och återförsäljare att erbjuda försäljning av munskydd i direkt anslutning till biljettförsäljning.

 

Region Kronoberg

Länstrafiken Kronoberg.
Länstrafiken kommer inte att tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg. Har resenären glömt att ta med sig ett munskydd finns möjlighet att hämta ut ett munskydd på Kundcenter i Växjö mot uppvisande av giltig biljett.

 

Region Norrbotten

Länstrafiken Norrbotten. 

Viktigt är att varje resenär har ett personligt ansvar om att ta med sig munskydd. Men för de som glömt eller inte har möjlighet att införskaffa ett eget munskydd planerar Länstrafiken att erbjuda resenärer att hämta munskydd på utvalda utlämningsställen. Tillgången på munskydd kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. Lista över utlämningsställen publiceras på Länstrafikens hemsida i slutet av nästa vecka.

 

Region Skåne

Skånetrafiken

Skånetrafiken kommer inte tillhandahålla munskydd ombord på bussar och tåg. Skulle du någon gång ha glömt ditt munskydd finns det möjlighet att hämta ut ett på Skånetrafikens kundcenter mot uppvisande av giltig biljett. Våra kundcenter hittar du i Malmö, Lund, Helsingborg eller Kristianstad.

 

Region Stockholm

SL

Varje resenär har ett eget ansvar för att ha med och använda munskydd. Det finns närmare 500 försäljningsställen i anslutning till kollektivtrafiken såsom kiosker, närlivs, varuautomater och apotek. SL kommer även att tillhandahålla munskydd genom försäljning i spärrarna till tunnelbanan och pendeltåget.

SL kommer även vid kundtjänstcenter Sergels torg och Centralen som ett komplement för dig som reser med oss, men inte haft möjlighet att skaffa dig eller glömt munskydd, att erbjuda ett munskydd per resenär och tillfälle, mot uppvisande av giltig biljett. Tillgången kan dock variera och det är inte garanterat att munskydd alltid finns.

 

Region Sörmland

Sörmlandstrafiken

Vi hänvisar i första hand till försäljare av munskydd (apotek, kiosker, matvarubutiker osv). Sörmlandstrafiken kommer att ha ett begränsat antal att dela ut till dem som verkligen är i behov av hjälp och inte kunnat införskaffa ett på egen hand. Dessa finns för närvarande tillgängliga att hämta i Eskilstuna (Station 360 på Centralstationen) och i Katrineholm (kommunens kontaktcenter Djulögatan 31 B). Inom kort kommer de även att finnas på andra utvalda platser i länet. Vi uppdaterar listan löpande.
Tillgången på munskydd kan dock komma att variera och det garanteras inte att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle. Återigen vill vi poängtera att det i första hand är individens ansvar att se till att man bär munskydd.

 

Region Uppland


UL


Munskydd köper du på apotek. Även vissa försäljningsombud, livsmedelsbutiker och fackhandel säljer munskydd för engångsanvändning. Du ansvarar själv för att ha munskydd i kollektivtrafiken då det finns ett behov (till exempel då många reser).
Du som är kund hos UL och inte har möjlighet att skaffa dig, eller glömt, munskydd kan hämta munskydd för dagens resor på UL Center från den 7 januari. Tillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

Region Värmland

Värmlandstrafik

Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget. Företagen uppmanas också att informera resenärerna om att och hur munskydd bör bäras. De rekommenderas också att planera för hur avfallet ska tas omhand. Hur detta ska gå till rent praktiskt diskuteras just nu i Region Värmland Kollektivtrafik.
Region Värmland Kollektivtrafik erbjuder munskydd för de kunder som önskar, som ett komplement till redan vidtagna åtgärder i servicetrafiken och vid resor med Jumbolans och servicelinjer.

 

Region Västerbotten

 

Tabussen.nu

Det är resenärens ansvar att införskaffa munskydd inför sin nödvändiga resa från den 7 januari 2021. Länstrafiken planerar dock enligt rekommendation att i samverkan med Kollektivtrafikmyndigheten vid Region Västerbotten erbjuda resenärer ett munskydd mot uppvisande av giltig biljett. Munskydden är till för de som inte haft möjlighet att ordna ett eget och antalet är begränsat.

Utlämnandet av munskydd kommer att ske på bemannade busstationer och reseinfokontor under ordinarie öppettider så snart vi fått munskydden på plats. Vi kommer inte att tillhandahålla munskydd ombord på bussarna och vi kommer inte heller ha möjlighet att kontrollera munskyddsanvändandet. Ansvaret att följa rekommendationen från Folkhälsomyndigheten ligger på resenären. Förarna innefattas inte av rekommendationen att bära munskydd.

Det är resenärens personliga ansvar att införskaffa ett munskydd men Länstrafiken kommer enligt rekommendation att i samverkan med Region Västerbotten tillhandahålla munskydd på ett begränsat antal platser i Västerbotten från den 7 januari 2021. Antalet munskydd är begränsat och munskyddet är till för de som inte haft möjlighet att ordna själv. Vi kommer att dela ut ett munskydd per resenär och tillfälle mot uppvisande av giltig biljett. Inga munskydd kommer att delas ut ombord på bussarna i Västerbotten.

 

Skellefteåbuss

Det är resenärens ansvar att införskaffa munskydd inför sin nödvändiga resa från den 7 januari 2021. Länstrafiken planerar dock enligt rekommendation att i samverkan med Kollektivtrafikmyndigheten vid Region Västerbotten erbjuda resenärer ett munskydd mot uppvisande av giltig biljett. Munskydden är till för de som inte haft möjlighet att ordna ett eget och antalet är begränsat.

 

Region Västernorrland

Din tur

Från 7 januari kommer vi ha ett utlämningsställe för munskydd i varje kommun. På utlämningsställena kommer vi tillhandahålla ett munskydd till personer som är födda 2004 och tidigare mot uppvisande biljett. Tillgången på munskydd kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle.

  • Sundsvall: Din Tur Stenstan (Esplanaden 2)
  • Timrå: Timrå kundtjänst i kommunhuset (Köpmangatan 14)
  • Härnösand: Hellstrands kiosk
  • Kramfors: Järnvägskiosken (Ringvägen 12)
  • Sollefteå: Medborgarservice Sollefteå kommun (Djupövägen 3).
  • Örnsköldsvik: IVK kiosk och cafeteria (Örnsköldsviks Resecentrum).
  • Ånge: Ånge bibliotek (Järnvägsgatan 3).

Det kommer inte finnas munskydd till försäljning ombord på bussarna.

 

Region Västmanland

VL

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken mellan klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället. Du som är kund hos VL och som har glömt eller inte hunnit skaffa munskydd än, har möjlighet att hämta munskydd på VL:s kundcenter Resecentrum mot uppvisande av biljett. Tillgången kan dock komma att variera och det är inte garanterat att det finns munskydd att hämta vid varje tillfälle

 

Region Västra Götaland

Västtrafik

Vi planerar för att inom kort kunna erbjuda de som inte har möjlighet att införskaffa munskydd att hämta ett i en Västtrafikbutik. Du kan få ett munskydd om du samtidigt kan visa upp en giltig biljett. Vi kommer inte dela ut munskydd ombord. Resenärer som inte har munskydd kommer att få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa. Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka att rekommendationen följs.

 

Region Örebro län

Länstrafiken

För dig som har glömt att ta med eget munskydd finns det att hämta hos vår Kundservice mot uppvisande av giltigt färdbevis. Munskydd finns så långt lagret räcker. Det är du som resenär som ansvarar för att ha munskydd under avsedda tider. Viktigast är fortfarande att hålla avstånd. Tillsammans bidrar vi till en tryggare resa.

 

 

Region Östergötland

Obs! Det är den enskilda individens ansvar att se till att ha munskydd med sig. Det kommer inte att tillhandahållas ombord eller i anslutning till fordonen.
I de fall en resenär undantagsvis inte har tillgång till munskydd kommer det att finnas på kundcenter i Norrköping och Linköping. Ett munskydd kommer då att kunna hämtas ut mot uppvisande av giltig biljett, så långt lagret räcker.

 

Kommersiella kollektivtrafikföretag

 

Sj

Det är varje resenärs eget ansvar att ha med sig och använda munskydd vid resor under rusningstrafik. Har du inget eget munskydd finns de att köpa i Pressbyrån och 7-Eleven som har några olika modeller till försäljning, samtliga CE-märkta och godkända. Du hittar också munskydd i flera andra butiker. Det går inte att köpa munskydd ombord på tåget.

Flixbuss

Resenärer får information om krav på munskydd vid biljettbokningen, vilket ger dem tid att ordna/köpa munskydd och är därmed förberedda på att ta med det på resan. Vi erbjuder ej munskydd på plats. Resenärer utan munskydd kan bokas om till en senare resa, så att de har tid att köpa/ordna ett munskydd.

Kommentera