Öresundstågen återfår tiominuterstrafiken

Från den 4 september kommmer ett antal ytterligare öresundståg att läggas in i trafiken över Öresundsbron. Det blir tiomninuterstrafik under några morgontimmar och under eftermiddagen. Samtidigt kommer restiderna att förkortas, nästan till de tidigare restiderna. Det beror på att uppehållstiderna vid Kastrup och i Hyllie kommer att förkortas. De nya restiderna blir 39 minuter från Hovedbanegården till Malmö C. Det tidigare normala restiden var 35 minuter, så fortfarande finns en förbättringspotential.

När tågen kommer i sina normala omloppsplaner medför det också att fler tågavgångar kommer att kunna gå med flera tågsätt i samma tåg, dvs längre tåg och fler sittplatser.

Under den alltför långa period som Öresundstågens trafik har varit inskränkt har en särskild överenskommelse träffats mellan SJ AB och Öresundstågen om att öresundbijetter på vissa villkor har kunnat användas i SJs X2000, som ju har en överkapacitet av sittplatser mellan Malmö och Köpenhamn. Det går visserligen inte mer än ett X2000-tåg varannan timme i vardera riktnngen, men i vissa tidslägen har detta varit en avlastning. Man bör också känna till att det hela tiden gått att köpa vanlig biljetter som gäller med SJ-tågen, dessutom med i vissa fall lägre biljettpriser. Dessa biljetter gäller då förstås endast på SJ-tågen. Sådana biljetter kan fortfarande köpas.

Kommentera